De boerderij

Op onze boerderij houden we een aantal dieren. Varkens, kippen en koeien. Hier kun je wat meer informatie vinden over onze dieren!

In de varkensstal houden we net geen honderd zeugen (moederdieren), die instaan voor de biggenproductie. Zij moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk biggetjes geboren worden. Na enkele weken van goede zorgen worden deze verkocht en gaan ze naar een ander landbouwbedrijf.

Op Kerst 2015 werden de eerste biggetjes bij ons geboren die een kruising zijn tussen het Duroc ras en het gewone landvarken

De Boerderij | Van Eigen Kweek

Deze houden we enkel als hobby en om een stukje zelfvoorzienend te kunnen leven. Na jaren tal van verschillende rassen te hebben gehad, hebben we ons nu toegespitst op de Mechelse Koekoek. In de vroege lente laten we een 8-tal hennen met onze haan in de kippenren. Hun taak is om zoveel mogelijk bevruchte eieren te produceren. Op de boerderij hebben we enkele Orpington hennen rondlopen, dit is een zeer broeds ras en zij zorgen op hun beurt voor het uitbroeden van de eitjes van de Mechelse Koekoek.

De Boerderij | Van Eigen Kweek

Op het landbouwbedrijf hebben we zowel vlees- als melkvee. Een 60 tal melkkoeien van het ras Holstein voorziet ons dagelijks van ongeveer 1200 liter melk. Deze koeien kunnen altijd in de weide lopen rond de boerderij, als het weer het toelaat tenminste. Bij erge koude of nat weer verblijven ze in de ligboxenstal waar ze ook tweemaal per dag gemolken worden. Wij hebben geen hypermoderne melkrobot die zelf de koeien gaat melken. Maar het grote voordeel van het melken met een visgraatmelksysteem is wel dat je alle dieren tweemaal daags ziet en contact met hen hebt. We kunnen dan ook snel ingrijpen bij ziekte of problemen.

De Boerderij | Van Eigen Kweek

Begin zomer 2014 namen we de beslissing om te starten met een nieuw vleesras op de boerderij. Een niet voor de hand liggende beslissing voor een bestaande boerderij, want het is immers een dure aangelegenheid! Je zit met de aankoop van een paar moederdieren en vervolgens is het enkele jaren wachten voor je de eerste opbrengsten hebt.

Na een lange zoektocht, informeren en heel wat wikken en wegen gingen we voor het ras Hereford. Een niet courant ras in België, maar wel veel voorkomend in Canada, Amerika en Engeland. Landen met grote weidevlaktes, want het zijn echte grazers. Ze worden dan ook vaak ingezet in natuurgebieden voor het beheer en behoud.

Het ras ontstond rond de bekende veilingmarkt van Hereford, ten Zuid-Westen van Engeland, in de tweede helft van de 18de eeuw. Ze zijn van ver herkenbaar door hun witte kop, witte streep op de rug en idem kleur korte pootjes op hun bruine vacht. In de wintermaanden krijgen ze een wat langer, krullend haar dat hun beschermt tegen de koude. De dieren zijn namelijk bestand tegen hoge vriestemperaturen en blijven het hele jaar door buiten lopen. Er zijn twee varianten in dit ras, de gehoornde en de niet gehoornde, ook wel polled genoemd. De variant die op onze boerderij loopt is de, van nature uit, niet gehoornde koe.

Kalven doen ze op de natuurlijke manier. De tussenkomst van de dierenarts is zelden nodig bij hen, in grote tegenstelling tot het Belgisch wit-blauw ras. Door het rustige karakter blijven de kalfjes bij de moeder lopen tot ze 7 à 8 maand oud zijn. Door het zuigen bij de koe ontwikkel je sterke kalfjes, wat nodig is, want bij geboorte wegen ze maar een 35 à 40 kg.

Ondanks dat de koeien overleven op ruwvoer en geen nood hebben aan maïs of krachtvoer, produceren ze een uitstekende vleeskwaliteit. Het vlees is gemarmerd wat de smaak ten goede komt! In betere restaurants en slagerszaken kan je het vlees van het Hereford ras kopen.

Het werd een heuse zoektocht om Hereford koeien te vinden die te koop waren. We gingen dan ook ver over de grens op zoek en vonden in augustus 2 koeien met hun 2 jonge kalfjes. In december 2015 kwamen er nog eens 16 jonge vaarzen (vrouwelijke runderen die nog geen kalf gehad hebben) bij op de boerderij. Met deze kudde van 20 vrouwelijke dieren hopen we een mooie veestapel te kunnen uitbouwen.