Dag!
Wij zijn Sarah en Benny en samen met onze kinderen Alisa en Lars, wonen we op de boerderij die Benny’s overgrootouders ooit begonnen. Als jonge twintigers leerden we elkaar kennen. We hadden beide een job buiten de landbouw. We deelden de liefde voor echte smaak en pure producten. Die bracht ons weer dichter bij Benny’s ouderlijke boerderij, waar we gaandeweg ons plek innamen. Het begon met goesting om zelfvoorzienend te leven … en stap voor stap gooiden we ons hele leven om. Sarah kreeg de smaak van de zuivelverwerking helemaal te pakken en maakte hiervoor als accountant een hele carrièreswitch. Benny wou de ouderlijke boerderij niet verloren laten gaan, al wou hij ze dan wel kunnen verderzetten op onze manier!
Op onze manier, dat is …
landbouw waar dieren vaak buitenlopen en nog echt dier kunnen zijn, natuurlijk,
werken met veel zorg en respect voor natuur en dier,
zien en zorgen dat alles met elkaar samenhangt,
lokale verwerking met ambachtelijke producten, puur en vol smaak,
lokale verkoop in interactie met de klanten en samenwerking met andere producenten,
klanten welkom heten op ons bedrijf en meenemen met onze verhalen,
een faire prijs voor een landbouw waar iedereen beter van wordt:
natuur, milieu, aarde, dieren, klanten én boeren.
Zo besloten we in 2014 om – naast de melkkoeien – met een nieuw vleesras te starten. Na een lange zoektocht en veel afwegen, kozen we voor het ras Hereford.
In 2015 werden onze eerste buitenkoopvarkens geboren, een kruising tussen Duroc, het Belgisch landvarken en Pietrain.
In 2016 startten we onze hoevewinkel. Het aanvankelijke idee van ‘ijs en vlees’ groeide gaandeweg uit tot een veel ruimer aanbod.
In 2017 stierf Benny’s vader plots. Dat was niet alleen een persoonlijke klap. Ook de melkkoeien, akkerbouw en zeugen werden toen grotendeels Benny’s zorg. Sindsdien werken we beide voltijds op de boerderij.
De keuze voor lokale verkoop, verwerking en geen schaalvergroting, is niet de makkelijkste weg. In het begin verklaarden de mensen ons gek. We doen het werk echt graag. En het geeft bijvoorbeeld zoveel meer voldoening dat onze verse, volle en voedzame koemelk helemaal tot haar recht komt in onze eigen ijsbereidingen, yoghurt en desserts. Dat klanten ons zo vaak complimenteren met de smaak, doet veel deugd. De lokale Delhaizewinkels blijven onze producten afnemen. Dat zegt toch iets. Daar zijn we trots op. Dat hadden we vijf jaar geleden niet durven dromen!
We houden van nieuwe recepten uitwerken, van smaak verfijnen, van nieuwe dromen waar maken. Gaandeweg hebben we onze stappen gezet om de boerderij op onze manier te runnen. En dat zullen we blijven doen. Al klinkt dat rustiger dan het in de praktijk is! We hebben onze handen meer dan vol met de boerderij, de zuivelverwerking, winkel, onze kleine kinderen en alles wat erbij komt. Gelukkig kunnen we rekenen op gouden handen en stevige schouders van onze (schoon)moeders Anita en Carine, en op de grote inzet van onze medewerkers.
Dromen en verder ontwikkelen zullen we blijven doen. Zodat nog meer lokale klanten kiezen voor onze lokale producten. Zodat we nog meer melk van onze koeien zelf kunnen verwerken. Zo droomt Sarah van een mobiele kaasmakerij die af en toe langskomt om kaas te maken van onze melk. Benny bekijkt of en hoe hij het vee - en dus ook alle voeders - kan omvormen naar biologische productie. Zodat het nog milieu- en diervriendelijker kan. En zodat we nog meer onafhankelijk kunnen boeren, op een manier die fair en duurzaam is en bij ons past.